Tilat

Tällä hetkellä Ilonpisaran päätalo toimii kolmessa eri kerroksessa. 1-2 hengen asuinhuoneita on 50 ja lähes kaikkiin on esteetön kulku myös apuvälineitä käyttäen. Yli puolet huoneista on inva-huoneita, jotka soveltuvat hyvin myös pyörätuolia käyttäville. Ipuna on muistihäiriöyksikkö, joka on tarvittaessa suljettavissa omaksi alueekseen. Käytössä on nykyaikainen hälytinjärjestelmä ja henkilökuntaa on paikalla ympäri vuorokauden.

Pihapiirissä on lisäksi rivitalo, jossa asiakaskäytössä on neljä huonetta, keittiön ja yhteisen oleskelutilan sisältävä ryhmäasunto sekä yksiö, joka on vuokrattavissa kalustettuna myös ilman palveluita esim. remontin ajaksi.

Asukkaiden käytössä on runsaasti piha-alueita, yhteisiä oleskelu-, hoito-, ja kuntoilutiloja sekä useampia luku-, tv- ja kahvinkeittotiloja eri puolilla taloa. Lisäksi käytössä on mm. seuraavia tiloja:

  • iso ruokasali ja kappelihuone (3. krs)
  • pieni ruokasali, lasitettu parveke ja lintunurkka (Ipuna 3. krs)
  • sauna, uima-allas, kuntotila, yrttikylpytila, hoito- ja hierontahuone (2. krs)
  • askartelu- ja monitoimihuone jossa nettiyhteys asiakaskäyttöön, kirjastohuone, kioski (2. krs)
  • pelihuone, kuntohuone, valkea aistihuone ja kirjapääty (1. krs)

Ilonpisaran 2,5 hehtaarin tontti sijaitsee luonnonkauniilla Vanajaveden rannalla. Pihapiirissä sijaitsee kesäkirkko, rantasauna, kaksi grillipaikkaa ja aidattu laituri. Alimman kerroksen takapihalla on suuri aidattu terassi, josta on näkymä suoraan kauniille Vanajavedelle. Ipunan takapihalla on turvallinen aidattu piha-/ulkoilualue, jolle on rakenteilla ja osittain jo valmistunutkin terapiapuutarha asukkaiden iloksi ja hyödyksi. Piha-alueella on runsaasti penkkejä, kasvillisuutta ja kävelyreittejä. Ulkopelejä ja liikuntavälineitä (mm. polkupyöriä ja kävelysauvoja) on vapaasti käytettävissä.

Päätalokokonaisuuden kehitysvaiheita

Lomakoti Ilonpisaran kolmekerroksinen rakennuskokonaisuus muodostuu kolmesta eri osiosta. Puurakenteinen vanha päärakennus (PR) valmistui vuonna 1962 ja peruskorjattiin 1990 -luvulla. Pihan toiselle puolelle rakennettiin 1968 kaksikerroksinen Ipuna, joka on täysin peruskorjattu vuonna 2004. Näitä osioita yhdistämään valmistui keväällä 1992 kolmekerroksinen Uusi Kivisalmi.