Terapiapuutarha, aistit ja eläimet

Lomakoti Ilonpisarassa terapiapuutarhatoimintaa on kehitetty jo muutaman vuoden ajan. Pienryhmissä on kokeiltu ja tutustuttu erilaisiin toimintatapoihin luonnon hyödyntämiseksi asukkaiden hyvinvoinnin tukemisessa ja vahvistamisessa.

Kaunis luonto Ilonpisaran ympärillä luo hyvät puitteet toiminnalle. Dementiaosasto Ipunan suurella aidatulla piha-alueella, johon puutarhaterapitatoiminta on aluksi pääosin keskittynyt, on turvallista nauttia luonnon läheisyydestä ja osallistua yhteisiin puuhiin vaikka porkkanapenkkiä kitkien, tomaatteja kastellen tai mansikoita maistellen.

Vuonna 2011  Mind Health -projektin toteutukseen liittyen Ilonpisarassa perustettiin kaksi ryhmää, toinen oli fyysisesti parempikuntoisten toiminnalinen ryhmä joka touhusi puutarhassa ja toinen aistiryhmä joka nautti ja havainnoi puutarhaa eri aistein.

Toiminnallisesta ryhmästä on tehty myös toimintatutkimuksellinen projektityö, johon voi tutustua tarkemmin alla olevasta linkistä.  

Puutarhaterapiaan, aisteihin ja eläinavusteiseen hoitotyöhön liittyen on tehty viime vuosien aikana useampia projekti- ja kehitystöitä, joiden raportteihin tai tiivistelmiin voi tutustua alla olevien linkkien kautta.